Мария Банова – куклен режисьор и сценограф

Кукленото изкуство е за всички възрасти! Театър „Арт Ленд” и в частност аз като режисьор и сценограф на десетки куклени представления, изследвам разнообразни форми и техники на кукловодене и куклен театър.

2014 M3 college – PR едногодишен курс
1998 НАТФИЗ „Кр.Сарафов” – магистър режисура за куклен театър в клас проф.Н.Георгиева
1988 НУПИ „ св. Лука” –София – дизайн на детската среда

2008–2022 – ръководител и основател – театър „Арт Ленд”
2001–2008 – ръководител и основател – театър „Завеса”
от 1999 свободен артист като режисьори и сценограф на куклени представления.

  • Поставени над 35 куклени представления в независими и държавни театри. Интерес към различни техники в кукления театър и работилници: представления за бебета, пясъчно представление /sand art/, театър в кутия /lambe, lambe/, уличен театър /kamishibai/, театър на сенки и ултравиолет, театър без думи, работилници за кукли за деца и възрастни. Изработване на колекция бутикови меки кукли за подпомагане на дейността на театър „Арт Ленд”.
  • Участия и награди от куклено-театрални фестивали. Участие в международни образователни проекти за деца, съвместно с детски музеи в Италия, Холандия, Ирландия.
  • Основаване на наградата за вдъхновение в кукленото изкуство „НевиДИМО дете” в памет на Димо Стоянов П.И.Ф. – основен композитор на поставените куклени представления.
  • Финансирани проекти по различни програми на Министерство на културата, Национален фонд Култура, Столично община, частни спонсори.
  • Продуцент на три представления за възрастни на независими театрални формации, четири куклени представления – проекти на независими творци и един сборник с пиеси на млад автор.
  • Менажиране на две театрални сцени: Гранд хотел София -11 години и Джой Стейшън -1 година.
  • Кукленото изкуство е тих пътеводител, и учител в опознаването на света, и човешките ценности, силно вярвам , че всяка малка крачка в тази посока е бъдеща голяма крачка за обществото.

Юлия Коларова

 

Юлия Коларова много обича децата, театъра, всяка форма на творчество и природата.
Затова решава, че може да съчетае всичко с професията си. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с актьорство за куклен театър през 2002 г.
и до този момент създава и играе куклени представления.
През годините учи и развива себе си, за да може спектаклите ѝ да носят радост, любов и да предават универсални човешки ценности.
Работи в различни частни театри: „Ариел“, „Вилекула“ и Национален черно-бял театър – Прага“.
Била е част от детското куклено предаване „Бърколино“ към БНТ,
а в момента е в екипите на „Маргаритка“ и театър „Арт Ленд“.

Мануела Саркисян

 

Мануела Саркисян е артист на свободна практика.

Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2008 г. със специалност актьорство за куклен театър. Почти веднага след завършването ѝ започва нейната по-активна артистична дейност в полето на свободния театър и в сферата на неформалното образование за деца и възрастни в областта на изпълнителските изкуства.

Участва в (съ)авторски представления, създадени на принципа на колаборативното творчество и в уъркшопи в страната и чужбина за куклен, импровизационен и уличен театър, съвременен танц и пърформанс.

Има засилен интерес към връзката на изкуството с екологията и различни социални теми.

Иван Банов

Завършил Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” гр.София и Националната художествена Академия, специалност „Скулптура”. Дизайнер на съоражения за деца към фирма „Белини”. Работи в театър „Арт Ленд” ателие – реализация на декори. Участия в изложби и проекти.

Неделина Роселинова

Актьор- кукловод и арт терапевт. Завършила НАТФИЗ „Кр.Сарафов“ София и
Национална Художествена Академия София.
Двадесет и две годишен опит в сферата на кукления театър, и работа с деца под формата на спектакли и творчески работилници.
Лектор към фондация „IZMIR KUKLA GUNLERY“ Турция, организираща куклен фестивал и обучение на педагози при работа със деца и създаването на куклени спектакли.

Автор и реализатор на проектите-
„Щурият професор“ образователно представление в сферата на науката и техниката, земята и природата,
с активно участие на публиката.

„Приказки скрити в пясъка“ и „Приказки скрити в сенките“ – арттерапевтични спектакли в нетрадиционна среда, използващи средствата на кукления театър и изобразителното изкуство, адресирани към цялото семейство.

„Родено в пясъка“ спектакъл без думи използващ средствата на кукленият театър, анимация и рисуване на живо в пясък.

„Моят съсед Пеликанът“ куклена акция с екологична и терапевтична функция.